Mitt år som amerikaner

 
For det første - overskriften er missvisende - jeg var aldri amerikaner i amerika. Jeg var "forigner". Ho fra utlandet. Amrikanere er sære - det er bare de som er amrikanske og ingen andre. Jeg var ho fra Norge. Norge - hva er det? Jo, det skal jeg si deg, det er landet der vi rir på isbjørner til skolen og spiser naboene våre når vi går tomme for mat. Om de trodde på meg? Å ja da, det gjorde de.

Først vil jeg bare si at det er ikke lett å skrive om et helt år sånn helt uten videre. Tenk tilbake på et helt år av livet ditt og se om du kan klarer å skrive om det. Et år innholder alt. Alt fra fantastiske reiser, morsomme øyeblikk, triste stunder, øyeblikk da du helst bare vil dø og fantastiske mennesker du aldri kommer til å glemme.

Jeg skal prøve å gi dere en liten smakebit - og om det er noe utenom dette dere lurer på så bare spør i vei.

 

 

Hvor var jeg?

Jeg var i Montana og bodde i en liten by som heter Ronan. Da jeg fikk høre at jeg skulle til Montana ante jeg ikke hvor stedet var en gang og det første pappa sa var "Åh, det er jo cowboy-land!". Så ja, jeg skulle til cowboy land. Montana er en stat helt nord vest i USA, grenser til Washington som ligger helt ut mot havet. Bodde også helt sør vest i Montana i en liten by som heter Ronan. Når jeg sier liten - så mener jeg liten. Det bodde sikkert 4000 mennesker der og på skolen min var vi rundt 300 elever. Da jeg først hørte hvor jeg skulle og hvor liten skolen var tenkte jeg bare "Flott, dette blir jo sikkert et actionfylt år".

Så feil kan man da, action var det mer en nok av og det skjedde noe hele tiden. Når man bor på et så lite sted blir man også godt kjent med alle og vet hvem alle er. Man blir en del av byen, samfunnet og menneskene. På godt og vondt.

 

 Ronan High school

Skolen jeg gikk på var som sagt ganske liten. Egentlig var det ganske bra, i hvert fall i begynnelsen når jeg sleit med å komme meg til timene. Skolen var jo ikke så stor at det var mulig å gå seg helt bort.

Jeg likte skolen min og ikke minst mange av folkene jeg ble kjent med der. Det var der jeg fikk venner, og det var der jeg brukte mesteparten av tiden min. Hadde også utrolig mange koselig og flike lærere - det må jeg si, lærer er lærere uansett hvor du kommer, men lærerne mine i USA var generelt helt supre, flinke og de tok godt vare på meg og alle elevene sine. Jeg fikk god kontakt med mange av dem og endte faktisk opp med å bo hos kor læreren min den siste tiden av året.

Ellers så er ikke jeg så stor fan av det amerikanske skolesystemet. Jeg syntes det er noe stort tull at du må sitte på plassen din når timen ringer inn og ikke får lov til å gå ut før timen er ferdig. Hvor ble det av friheten som vi er vant til fra Norske VGS? Selvstendigheten og det at det er opp til hver enkelt - Amerikanerne har ikke skjønt dette enda, og vil holde elevene under så strenge regler som mulig. Man venner seg til det, og det blir en vane, men i begynnelsen så husker jeg at jeg irriterte meg grønn over det. De har heller ikke blokk timeplan slik som vi har, på skolen min i USA var hver skoledag helt lik og du hadde de samme fagene til samme tid hver dag.

En ting som var veldig positivt var at jeg kunne ha drama og kor på skolen. Jeg og Angela, bestevenninna mi fra USA, fikk etter hvert også grått oss til å få være med i Show Choir - skolens stolthet og et kor som satte opp store show og reiste rundt på turneer med showene sine. Det var utrolig gøy - noe av det morsomste jeg har vært med på!

 

Venner?Det er ikke bare bare å få seg venner i et nytt land, men som regel går det fint. Jeg for min del ble først kjent med de andre utvekslingsstudentene på skolen min. Vi var jo i samme situasjon og det var lett og snakke med dem. En av mine aller beste venner i dag kommer faktisk fra Armenia! Vi ble kjent helt i begynnelsen av året i USA og holdt sammen til the very end.

Det er heller ikke noe vanskelig å bli kjent med amerikanerne, men du må ikke tro at det går av seg selv. Du må vise at du er interessert i å bli kjent med dem. De får jo nye utvekslingsstudenter på skolen sin hvert år, så de er på en måte vant med det. Men viser du interesser slipper de deg fort inn i varmen.

 

 Show Choir!

Jeg skrev at jeg var med på noe som heter "Show Choir" lenger opp Tenkte bare jeg skulle vise dere litt bilder av hva vi drev med. 

California, Florida, Hawaii og Las Vegas
Fikk jo reist litt mens jeg var der borte også. Vertsmoren min var koordinator for utvekslingsstudenter i området vårt (det vil si at hun passer på utvekslingsstudentene) og hun organiserte turer for hele gjengen. Jeg reiste dermed til Hawaii og California sammen med en haug kule folk! Den beste turen var vell turen vår til California! Det var utrolig gøy og et døds kult sted. Har du mulighet til å reise til California så gjør det! Og lære å surfe på Hawaii var også veldig gøy.

 

Bursdag

Jeg feiret 18 års dagen min i USA. Det var veldig rart. I Norge er jo det å fylle 18 en av de store bursdagene, men i USA er det bare en helt vanlig bursdag.

 

Å passe inn i en ny hverdag.Hverdagen i USA var annerledes enn i Norge, det er det ingen tvil om. Det som var mest annerledes og som jeg sleit mest med å venne meg til var det amerikanske ungdommer har ikke den sammen friheten som vi har her i Norge. I USA kunne jeg ikke bare gå ut av døra når jeg ville og dra på trening, til en venn eller på jobb. De måtte hele tiden vite hvor jeg skulle og med hvem og jeg hadde innetider, noe jeg ikke har hatt i Norge siden jeg var 16. Det var veldig rart og noen ganger følte jeg meg litt innesperret. Det var også veldig uvant og bo på landet. Byen jeg bodde i var veldig liten, vi hadde jo det vi trengte, men jeg fikk mye mer følelsen og bo på landet fordi det lå jo ikke veldig sentralt.

 

 Christmas


Det å feire jul i et annet land gikk overraskende bra og er faktisk en av de tingene jeg husker best. Det var så koselig. Familien jeg bodde hos har en stor familie og vi var vell rundt 40 stykker på julaften. Det var masse god mat, hyggelige mennesker, kaker, pakker og kortspill. Herregud, jeg tror aldri jeg har spilt så mye kort som jeg gjorde i USA. Familien min var gale etter kortspill og vi satt dager og bare spilte kort. Thanksgiving er også en høytid som jeg husker godt og som minner litt om jul. Vi spiste god mat og spilte kort da også.

 

Maten!
Noe av det beste med USA må være maten!Vi snakker is fra Dairy Queen, fried chicken, apple sticks, burritoes, Taco Bell, Mc Donalds, Mountain Dew, laffy taffy, pizza hut, subway, starbucks, donuts osv osv.Et råd - spis masse god mat, men spis litt av gangen. Husk at du skal være der et helt år så det er ikke noe vits å spise alt på en gang. Hold deg også i form og bli med på sport. Jeg var med på Cross Country (løping) og tennis.

 

Mitt år i USA er et år jeg aldri kommer til å glemme. Jeg er en helt annen person etter det året, både på godt og vondt. En ting er sikkert - jeg lærte MASSE! Om meg selv, om mennesker og om det å alltid være seg selv og være sterk. Familien jeg bodde i var veldig religiøse og det var ikke jeg på den tiden i det hele tatt. Jeg hadde liten erfaring og viste lite. I løpet av året lærte jeg masse om hvordan religion virker på folk, det også, på godt og vondt. I stedet for å bli redd og syntes at det å gå i kirken, snakke om Gud og slike ting var skummelt valgte jeg å ta det som en erfaring. Jeg valgte å lære noe av det og det gjorde jeg. Jeg er ganske sikker på at jeg har en ganske unik og spesiell historie å dele etter det året. Anbefaler utveksling for alle. Er du sterk og tror du kan klare et år hjemmefra, så gjør det. 


  4 kommentarer på "Mitt år som amerikaner"

Postet av: Marie
1. Synes du at du har blitt bedre i engelsk etter året i USA?

2. Mener å huske at du skrev en del om en del nedturer som skjedde da du var der (har fulgt bloggen din lenge vet du .. hehe ;)), synes du allikevel det var verdt det?

3. Hvordan var det å komme tilbake til Norge? :)
22.mai.2011, 12:20
Postet av: Sofie i Arkansas, USA
Åhhh, såbra du postet innlegget :) hihi

Ja det var meg som sporte.. hehe, for da gikk jeg rett forbi deg ved Monki eller noe, syntes jeg så noe kjent med deg :))
22.mai.2011, 13:09
URL: http://www.sofieusa.blogg.no
Postet av: Luisa
Ser ut som du hadde et flott år!
Postet av: Benedikte
Ah, jeg har såååå lyst å dra på utveksling til USA til neste år, men jeg er så usikker :( Hvordan det blir, hvordan ting er når jeg kommer hjem osv .. Håper jeg ender opp i USA, uansett :)
22.mai.2011, 21:34
URL: http://bbenediktesvensson.blogg.no

Legg igjen en kommentar

Navn:
Husk meg?
E-post:

Bloggadresse:

Kommentar:

Designet er laget av CAROLINE MARIA


Aloha!
I am Camilla, a 19-year-old Norwegian girl living in London. I study at Kingston University where I learn how to write like a journalist and think like a politician. This blog is my London life in pictures, my passion for fashion spot and the place where I write. . bloglovin bloglovin Romwe - The Latest Street Fashion

arkiv


November 2011
Oktober 2011
September 2011
August 2011
Juli 2011
Juni 2011
Mai 2011
April 2011
Mars 2011
Desember 2010
September 2010
August 2010

kategorier


Blogg
Books
Clothes
Everyday life
I recommend
Inspiration
Kingston Life
LONDON!
New in
Outfit
Pictures
Random
Things-to-do
Travelling
USA
Write

favoritterdesignet er laget av:


Caroline Maria

hits